BUCKFASTDrottningar

Hos oss på Honungsgården kan du beställa både oparade bidrottningar, friparade bidrottningar och stationsparade bidrottningar. Vi är själva sedan flera år aktiva inom avelsarbetet i Lunds biavelsklubb, som under 2017 utvärderade knappt 200 bidrottningar.  De bidrottningar vi säljer kommer samtliga direkt ifrån de bästa drottningmödrarna som avelsklubben har att erbjuda. Avelklubben parar sina bidrottningar dels på samtliga Buckfastparningsstationer för att kunna selektera fram de absolut bästa bidrottningarna, dels genom seminering. Hos oss får du med andra ord endast döttrar till de bästa drottningarna, F1, och inte deras "barnbarn", F2.
Drottningmödrarna uppfyller alltid följande kriterier:

Nosema-fria
100% utrensning efter 48 timmar*
Hög honungsproduktion
Svärmtröghet
Bina skall vara fromma
Bina skall vara kakfasta


* Vi mäter våra bidrottningars utrensningsförmåga efter 24 timmar och selekterar på de bidrottningar som har så stor utrensning som möjligt. Det är väldigt få samhällen överhuvudtaget som inte klarar av att ha 100% utrensning efter 48 timmar så därför säger full utrensning egentligen inte så mycket. Dessa bidrottningar arbetar vi heller inte vidare med. Därför är det mer utslagsgivande att testa utrensningen efter 24 timmar.


Vi levererar bidrottningar från slutet av maj/början på juni, märkta med årets färg. Drottningarna levereras i mån av tillgång. Använd vårt kontaktformulär om du vill ha mer information.

Vill du beställa bidrottningar kan du göra det i vår e-butik. Glöm inte att skriva när du vill ha drottningarna, så skall vi försöka möta ditt önskemål.

Förbeställning av stationsparade Buckfastdrottningar görs senast i maj månad. Därefter levereras dessa drottningar endast i mån av tillgång.