Våra olika sorters honung hanteras varsamt och på ett hantverksmässigt sätt. Honungen värms aldrig upp annat än till "kuptemperatur", ca 25 grader, för att kunna rinna igenom silar som tar bort eventuella föroreningar och avtäckningsvax. Allt för att bibehålla så mycket som möjligt av honungens ursprungliga smak-, doft- och näringsämnen.

Ofta får vi frågan hur vi kan veta att det är en viss sorthonung i burken. Det hela går till som så att strax efter en viss blomma som dominerar i landskapet börjat blomma ställer vi bisamhällena där. T.ex. på ett skogshygge för att få hallonhonung. Dessförinnan har vi kontrollerat att det inte finns så mycket av andra blommor i närheten som blommar samtidigt. Bina, som är blomtrogna, flyger då huvudsakligen på hallonen. När den aktuella blomningen närmar sig sitt slut, skattar vi honungen och flyttar bisamhällena till en annan plats där de får fortsätta sitt arbete. Dessutom låter vi analysera honungen av ett oberoende kontrollorgan, 
Honungsringen, som gör pollenanalys av vår honung. Ett exempel på en sådan analys ser du här till höger.

Nu har vi skördat klart och har följande honungssorter att sälja
(Du finer vår honung här):
Skånsk honung, 350g. Traditionell skånsk rapshonung från de fanstasiskt vackra rapsfälten som omger Lund. I år med lite mer blommig smak än vad som är brukligt, då den varma våren gjorde att många fler växter blommade samtidigt som rapsen. Favoriten i matlagningen eller på mackan!
Jungfruhonung, 250g - En primör som endast är silad. Detta är den honung som smakar så nära nyslungad honung man kan komma. Den äter man som den är. Har man väl smakat så är det svårt att sluta äta. Denna honung är flytande men kommer såsmåningom att bilda kristaller. Därför skall den förvaras varmt för att förbli flytande så länge som möjligt. Har den kristalliserat, så blir den flytande igen om den värms försiktigt till ca 40 grader
.
NB! I år finns det möjlighet att köpa Jungfruhonung från tre olika slungningar - försommar, högsommar och sensommar. Tre olika färger. Tre olika dofter. Tre olika smaker. Den mörka, nästan svarta, jungfruhonungen är bladhonung. En raritet som vi under våra 10 år som biodlare endast fått i lite större mängd i år. Så passa på!
1000 Blommor, 350g. Sensommarhonung med ett potpurri av smaker från skog och äng runt Lund.
Klöverhonung, 250g. Från ett ekologiskt odlat vitklöverfält i Gårdstånga kommer denna spännande honung.
Lindhonung, 250g. Många av de många lindar som finns i Lund har givit oss denna aromatiska honung med sin särpräglade smak.

 

loading...